mandag 17. oktober 2011

Rispudding med kokosnøttmelk og aprikospureLite barn med stor appetitt (vanligvis). Prøver å finne mat som kan virke lokkende på den lille krabaten. For tiden er brødmat lite interessant, og brødskiven ender opp på gulvet raskere enn mamma smører brødskiven.

Dette laget jeg i helgen til den lille. En liten dessert/snacks som smaker naturelt, friskt og søtt. Første gang han prøver noe annerledes kan man se SKEPSIS i ansiktsuttrykket... men dette forsvinner som regel fort. Han må derimot IKKE være SULTEN når han prøver ny mat!

Enkelt å lage og lett å fryse ned (TIPS: prøv å vakumpakke rester! Genialt!). Du kan oppbevare maten opptil 3 måneder i fryser. Retten består av enkelt og greit: Ris, kokosnøttmelk (usøtet) og tørkede aprikoser. Ingen sukker, salt eller tilsetningsstoffer.

Aprikos er en kalorifattig frukt som inneholder A- og C- vitaminer. A- vitamin er "øyets vitamin" og er nødvendig for et godt syn. Aprikoser er en god jernkilde. I heftet om spedbarnsernæring fra sosial og helsedirektoratet sies det at: " Sterk vekst og et høyt jernbehov i forhold til inntaket fra kosten gjør at barn under 24 måneder, og spesielt i alderen 9-18 måneder, har høy risiko for å utvikle jernmangel". Så gi de små (og store - vi trenger også jern) aprikoser!!Ingredienser:

Rispudding:
105 g jasminris
205 ml vann
180 ml kokosnøttmelk + litt til å spe ut med hvis behov

Aprikospure:
100 g tørkede aprikoser
250 ml vann

Fremgangsmåte:

Rispudding:
Tilsett ris og vann i en panne og kok opp. Reduser deretter temperaturen slik at det småkoker under lokk til væsken er absorbert, og risen er myk (ca 15-20 min).

Ta pannen av platen og rør inn kokosnøttmelken. La den kjøle seg ned.

Hell risblandingen i en food processor/ blender eller kjør den med en stavmikser til den er glatt og kremet. Tilsett eventuelt mer kokosnøttmelk, slik at du får en passe konsistens barnet kan spise.

Aprikospure:
Legg aprikosene i en panne og hell over vannet og kok opp. Reduser deretter varmen og dekk delvis til med lokk og la det småkoke til aprikosene er myke, ca 10-15 min.

Sik av kraften og ta vare på den. Sett aprikosene til side og la de avkjøles.

Hell aprikosene i en food processor eller blender og kjør til du får en glatt pure. Samtidig tilsetter du gradvis mer og mer av kokekraften fra aprikosene inntil du får en pure med passe konsistens til barnet ditt.

NB! Velg tørkede aprikoser uten ingrediensen "Sulphur dioxide". Dette brukes for å bevare fargen på aprikosene, men kan utløse astma anfall hos små babyer leste jeg ett sted. Uansett så er det best å holde seg unna.

Håper barnet ditt liker det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar