mandag 29. august 2011
Gulasjsuppe med rømme
Rykende varm gulasjsuppe med en klatt fersk rømme på toppen. I ungarn kalles gulasjsuppen "Paprikás" når man serverer suppen med rømme. Rømmen gir en frisk smak til denne tradisjonelle ungarske retten. Suppen er mild på smak.
Ingredienser:
60 gram smør
800 gram oksekjøtt, i terninger
3 store løk, finhakket
3 store fedd hvitløk, finhakket
1 ts tørket timian
1/2 ts karve, knus frø i morter
3 ss paprikapulver
Salt
2 ss hvetemel
2 liter kjøttkraft (evt kjøttbuljong + vann)
1 1/2 ss tomatpure
1 grønn paprika, i strimler
4 modne tomater, fjerne skallet og skjæres i 4 biter
60 ml matfløte
60 ml tørr rødvin
Smak til med salt og pepper etter ønske
1,5-2 kg poteter, i store terninger
Rømme som tilbehør
Ferskt brød/rundstykker/baguetter
Fremgangsmåte:
Smelt smøret i en stor gryte. Tilsett kjøttet og brun dette i smøret til det har fått en fin brunfarge, 1-2 minutter. Ta ut kjøttet og sett dette til side.
Tilsett løken i smøret som er igjen i pannen fra da du brunet kjøttet. La løken bli myk og gyllen på farge. Tilsett hvitløk, timian og karve og la det koke i et par minutter.
Tilsett paprikapulver og 1/2 ts av saltet. La det putre over middels varme til paprikapulveret har blitt godt blandet inn, ca 5 minutter.
Sprinkle med mel over løkblandingen og bland godt. Tilsett 250 ml av kjøttkraften og kok dette på lav varme i 1 minutt og rør konstant.
Tilsett så tomatpure, paprika og tomater og hell deretter i resten av kjøttkraften (1,75 liter). Tilsett så kjøttet i gryten og kok opp. Legg på lokk og la det putre over lav varme i ca 1 1/2 time.
Når det er 30 minutter igjen av koketiden tilsetter du potetterningene i suppen (unngå melne poteter fordi de vil bare gå istykker).
Tilsett til slutt fløten og vin og la det koke i 1 minutt. Smak til med salt og pepper.
Suppen serveres med en klatt rømme på toppen.
Håper det smaker!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Gulasj-suppe er et must når dagene blir kalde! Takk for oppskriften, den skal testes :-)
SvarSlettBeste mathilsen fra Superkokken
Saa sant saa sant... haaper suppen faller i smak! Vel bekomme:)
SvarSlettLykke til hilsen fra varme Texas