søndag 26. september 2010

Kyllinggumbo


En smakfull gryterett som har sitt opphav i sørstatene i USA. Enkel rett å lage som bare behøver godt med koketid.
Antall porsjoner: 6
Ingredienser:
Kyllinggumbo:
1,5 dl peanøttolje
1,5 dl hvetemel
2 store løk i ringer
2 grønne paprika i terninger
4 stilker stanselleri i terninger
4-6 fedd hvitløk, finhakket
1,5 - 2 liter kyllingkraft
2 laurbærblad
2-3 ss kreolsk krydderblanding (se oppskrift lenger nede på siden)
1 ts tørket timian
salt og nykvernet pepper
1 stor rå kylling kuttet i passe biter (minimum 6!)
ca 800 g andouille pølse eller en annen tykk, god, krydret og røkt kjøttpølse (kuttet i passe biter)
1 bunt vårløk, bruk kun den grønne delen
1 bunt hakket persille
litt olje til steking
Ris
Kreolsk krydderblanding:
2,5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss hvitløkpulver
1 ss løkpulver
1 ss sort pepper
1 ss kajennepepper
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
Fremgangsmåte:
Du begynner med å tilberede den kreolske krydderblandingen. Det blir en god del krydderblanding som du evt kan halvere om du ønsker det. Oppbevar blandingen i en lufttett boks.
Kreolsk krydderblanding:
Bland alle krydderne sammen.
Kyllinggumbo:
De ferdig oppkuttede kyllingstykkene krydrer du godt inn med krydderblandingen. Gni krydderet godt inn i kyllingen. Tilsett litt salt og pepper om ønskelig. Brun deretter kyllingen raskt i litt olje. Pølsebitene brunes også, og kjøttet settes til side.
Så lager du en "roux", det gjøres på følgende måte:
I en stor gryte varmer du opp 1,5 dl peanøttolje og tilsetter melet. Rør kontinuerlig i blandingen over middels varme til den har fått en nøttebrun farge. NB! du må aldri forlate en roux, da blir den brent! Jo lenger rouxen står, jo mørkere og sterkere smak får den. En mørkere roux får mer røyksmak, men står den FOR lenge, blir den bitter og ubehagelig i smaken.
Når rouxen har fått sin nøttebrune farge tilsetter du grønnsakene og stek dette under omrøring i 4-5 minutter. Tilsett så kraft, kylling, pølse og resten av krydderet (timian, laurbærblad). Gryten kokes på svak varme i 1 time.
Kok ris.
Gryten serveres som følger: I en stor og dyp tallerken legger du ris i bunnen, gryteretten over med både kyllingstykke og pølsebiter, pynt på toppen med vårløk og persille.
NB! vårløk og persille er bare "pynt", men det smaker utrolig godt i gryten! Ikke utelat dette!
Håper det smaker!
Oppskrift fra Munter Mat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar