lørdag 2. april 2011

Gulasj inspirert suppe
Jeg har mange ferieminner fra Ungarn. Det var der jeg først smakte på den ungarske gulasj suppen, som regnes for å være nasjonalretten i Ungarn. Jeg husker vi spiste den på en av de lokale restaurantene ved Balatonsjøen.

Gulasj er en kjøttsuppe, og navnets egentlige betydning er "gjetermat". Suppen består enkelt og greit av oksekjøtt i krydret saus.

Her er vår variant av den ungarske gulasj suppen. Suppen holder til ca 5-6 porsjoner.

Ingredienser:

700 g storfe bankekjøtt, skåret i terninger
2 liter vann
3 løk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 rød chili, hakket
3 gulrøtter, i terninger
1 stykke sellerirot, i terninger
2 ss paprikapulver
1 ts chilipulver/chiliflak
1 ts karve
1 ts revet sitronskall
1 ts timian, tørket
1 ss oregano, tørket
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
1 ss sukker
1 ts salt
1 terning kjøttbuljong
Poteter

Brød

Fremgangsmåte:

Legg kjøtterningene i en stor gryte og hell over vannet. La det småputre i 2-3 timer, avhengig av størrelsen på kjøttet. Når kjøttet er mørt, fisker du det ut av gryten og setter det til side.

I panne freser du løk og hvitløk til det er blankt. Tilsett så chili, gulrøtter og sellerirot og la det frese litt sammen med løken.

Tilsett deretter alt krydderet, sitronskall, sukker, salt, tomatpure og de hermetiske tomatene. Bland dette i gryten med kjøttkraften og fyll på med litt av det vannet som har fordampet under koking av kjøttet (slik at det er 2 liter vann tilsammen).

Tilsett en buljongterning og la det hele koke i ca 10 minutter før du putter potetene oppi samme gryta. Fyll opp med så mye poteter som du ønsker. La det hele koke til potetene er møre.
Server med ferskt brød.

Håper det smaker!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar